Codex Gigas, Şeytan İncili

Codex Gigas ya da Şeytan İncili olarak bilinen kitap Ortaçağ'ın en büyük el yazmasıdır. Ayrıca bu el yazması büyük, bütün sayfayı kaplayan şeytan çizimleriyle en garip el yazmalarından biridir.

Ancak iki insanın taşıyabileceği bir ağırlıktadır ve söylenene göre kitabın yapımında 160'dan fazla hayvanın derisi kullanılmıştır.


The Codex Gigas.




   Codex Gigas İncil'in tamamı büyüklüğünde 5 bölüm içerir.


Şeytan İncili 92 cm boyunda, 22 cm kalınlığında ve 82 kg ağırlığındadır. 620 sayfası ve metal süslemeli deri kaplı bir cildi vardır. İçinde Latince yazılmış birçok tarihi döküman vardır.



Kitap; Vulgata İncili'nin çevirisinin tamamını, Eski ve Yeni Ahit'i, Sağlık Eğitimi İçin Standart Öğrenim Kitabı'nı(Ortaçağ'da Ars Medicinae olarak bilinir), Bohemian'ların Kronikleri'ni, bir takvimi, Josephus Flavius'un iki çalışmasını ve daha fazlasını içerir.




Benedictine Manastırı'nda, Bohemia'daki Podlazice'de(Çek Cumhuriyeti) yazıldığı düşünülür. İnanışa göre kitabın yaratıcısı Benedictine Manastırı'nın keşişi Herman The Recluse'ydi.



  Hikayeler ve efsaneler der ki: Şeytan İncili Codex, onu okuyan ve bulunduran insanlara tarih boyunca hastalık ve lanet getirmiştir.


Efsaneye göre keşiş el yazmasını şeytanın yardımıyla sadece bir gecede yazdı. Keşiş, manastırı sonsuza kadar yüceltecek bir şey yazmak istiyordu ve bunun için yeminlerini bozdu. Bu işi tek başına yapamayacağına emin olduğunda şeytana yardımı için dua etti ve karşılığında şeytana ruhunu sundu.



Codex Gigas, 1477-1593 yılları arasında Broumov Manastırı'nda saklandı. Daha sonra 1594 yılında kolleksiyonunun bir parçası olması için İmparator II. Rudolf tarafından Prag'a getirildi.
Otuz Yıl Savaşları sonucunda, 1648'de, bütün kolleksiyon İsveç ordusu tarafından ganimet olarak alındı.

El yazması 1649'dan 2007'ye kadar İsviçre'deki Kraliyet Kütüphanesi'nde saklandı. 2009'dan bu yana Stockholm'deki Kraliyet Kütüphanesi'nde halka açık bir şekilde sergileniyor.


Kaynak: The Vintage News


Çeviri: Devrim Özcan

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İzlandalıların Aralarında Yaşadığını Düşündükleri Cin Irkı: Huldufólk

İnsan Psikolojisi