İzlandalıların Aralarında Yaşadığını Düşündükleri Cin Irkı: Huldufólk

Cin Halkı Huldufólk

Görünüşe göre İzlanda halkı, yeşil doğa manzarası ve buzul çöllerin tahrip edici gayzerler, uğultulu rüzgarlar ve kızgın volkanik patlamalarla iç içe geçtiği bu diyarda küçük, saklı bir halkın ülkenin kuruluşunda etkisi olduğunu düşünüyor. İnsanların gözlerinden uzak ve saklıama yine de hepsinin saygısına sahip olan Huldufólk'ün lütfu olmadan hiçbir yol ya da evin yapılmadığına inanılıyor.

İzlanda'yı gezen turistler ve birçoğumuz için polislerin ve belediye memurlarının bir taşın etrafında toplanıp ayin yaptıklarını görmek çok ilginç olabilir ama cinlerin isteklerini onurlandırmak İzlanda halkına göre büyük bir önem taşıyor.

Onların cinleri Santa'nın yardımcıları ya da Ortaçağ melekleri değil. Cinlerin insan boyutunda ya da insandan biraz büyük olduklarını ve hepimizin arasında dolaştıklarına inanıyorlar. Biz insanlar gibi normal hayatlar yaşıyorlar, sığır ve benzeri şeyleri besliyorlar, diyara bakıyorlar ve hayatta kalmak için topraklardan mahsül alıyorlar. Sandallarla yolculuk ediyorlar ve zamanında kendi inşa ettikleri kiliselere gidiyorlar.

 Resmedilen kadın İzlanda'nın efsanevi Cin Kraliçesi Hildur


İngiltere'deki, Chichester Üniversitesi'nin halk hikayeleri ve fantastik edebiyat profesörü Jacqueline Simpson'a göre cinlerin tarihte ilk kez bahsinin geçmesi M.S. 1000'lere, Vikinglerin onlara "affar" adını vermesine kadar uzanıyor. 

Profesör Simpson "Onlara saygıyla davranırsanız, yaşadıkları yerlere gidip rahatsız etmezseniz ya da sığırlarını çalmazsanız oldukça zararsızlar." diyor. Öte yandan kızdırılırlarsa, rahatsız edilirlerse ya da onlara saygısızlık yapılırsa biri bunun bedelini ağır ödüyor.



İnsanlar taşları kırmaya çalıştıklarında makinelerin bozulduğuna, insanların hasta düştüklerine dair pek çok hikaye var.

Buna örnek bir olay 1970'de Yol ve Sahil Müdürlüğü'nün yol yapmak için taşları taşımaya çalışmasıyla gerçekleşmiş. 75. Yol adı verilecek yol yapımı için görevli ekip oraya gittiğinde protestocularla karşılaşmışlar. İnsanların bu operasyonu bilmesine şaşırmışlar. Buldozerden garip sesler duyulmaya başlanmış ve sonrasında bozulmuş. Rüyasında doğaüstü varlıklar tarafından barışı bozmaması için uyarılan buldozerin operatörü neler olduğunu öğrenmek için protestoculardan bölgeye dair hikayeleri dinlemiş.

Saudárkrókur'dan bir grup insan kaya formasyonunun Huldufólk haklının burada yaşadığı zamanlardan kaldığını ve ruhani bir anlam taşıdığını bu nedenle de yok edilmemesi gerektiğini söyledi. Yol bir zorunluluk olsa da, kayaların yıkımının bir zorunluluk olmadığı konusunda anlaşıldı. Bir orta yol bulup yolu taşların bulunduğu alanın etrafına yaptılar. 

Bu anlaşma sonucunda ortaya kavisli, sıradışı bir yol çıktı. Bu yol insanların ve saklı halkın katı anlaşmasının bir belgesi oldu.

Bir elf evi


Günümüzde İzlanda önünde büyük kaya parçaları olan evlerle ve taşlarla ikiye bölünen yollarla dolu. Yerel halk bu taşların olduğu yerleri güç bölgeleri, efsunlu yerler ya da lokal adıyla álagablettir diyor. Herkesin doğaüstü inançları olmasına şaşırmamalı çünkü insanlar sadece kutsal bölgeleri değil aynı zamanda doğayı koruyorlar. İnsanların doğayı bozmak istememesinin sebebi saklı cin halkının onları lanetleyeceğine dair korkuları. Eğer onlar kızarsa insanlar deprem olmasından, evlerini sel basmasından ya da bir volkanın patlamasından korkuyorlar. 


2007'de İzlanda'da yapılan bir araştırmaya göre insanların %80'i olağanüstü varlıkları reddetmiyor.

Kaynak: The Vintage News

Çeviri: Devrim Özcan

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Codex Gigas, Şeytan İncili

İnsan Psikolojisi