İnsan Psikolojisi

Pek çok insanın sandığının aksine psikolojinin tek işlevi delileri tedavi etmek değildir. Psikoloji bilimi insan davranışlarını inceler, deneylerle sınar, anlamaya çalışır ve gerekirse bu davranışları önlemek için çözüm üretir. İnsan davranışlarının nasıl ve neden gerçekleştiğini araştırması başlı başına cezbedici bir özelliktir. Bu yazıda insan psikolojisine dair ilginç örnekler vereceğim.



Ekonomi ve Bencillik İlişkisi       
                                                                               
Bir araştırmaya göre ekonomi okuyan insanlarda aşırı bencillik görülüyor. Bilim insanlarının bu konu hakkında iki temel düşüncesi var: ekonomi okumak insanları bencilliğe sürüklüyor ya da bencil insanlar ileride rahat etmek için ekonomi okuyorlar.








                                                                                          





Vakaya Seyirci Kalma Durumu

Araştırmaya göre eğer bir grup insan bir trajik bir olaya tanıklık ederse hepsi izleyip başka birinin olaya müdahale etmesini bekliyorlar. Bu vakanın tanımı ilk defa New York sokaklarında 30 dakika çığlık attıktan sonra ölen Kitty Genovese'in ölümüyle yapıldı. 38 kişi onun çığlıklarını dinledi ve hiçbiri polisi bile aramadı. Araştırmalara göre ne kadar fazla insan varsa insanların müdahale etme oranı o kadar azalıyor.










 Koyun Güdüsü

Yapılan araştırmalara göre eğer insanlar bir konuda ne yapacaklarından emin değillerse diğerlerini taklit ediyorlar. İnsan topluluklarını güldürmenin kolay olmasının sebebi de bu. İnsanlar kendilerine "Bu komik mi?" diye soruyorlar ve yine kendilerine "Tabii ki komik, herkes gülüyor." cevabını veriyorlar. Sanırım en çok da inanç konusunda geçerli bu etki. "Herkes inanıyor, öyleyse gerçektir ve ben de inanmalıyım."










Beynimizin Gücü

Beynimiz yapacak pek bir şeyi olmadığında bir şeyler uydurmaya başlıyor. Bir duyusal mahrumiyet deneyinde öğrenciler beyaz bir odaya konuluyor ve küçük tuvalet ve yemek araları dışında mümkün olduğunca uzun süre orada tutuluyorlar. Deneklerin çoğu bütün duyularıyla halüsinasyonlar görmeye başlıyor. Araştırmadan sonraki verilere göre deneklerin beyin dalgaları uyanık oldukları halde ara sıra uykudaymış gibi yavaş sinyaller göndermiş.








 Dürüstlük Kutusu

İngiltere'nin Newcastle Üniversitesi'nde yapılan bir deneye göre insanlar izlendiklerini hissettikleri zaman daha dürüst oluyorlar. Üniversitedeki bir dinlenme odasına "dürüstlük kutusu" koyuluyor. Herhangi bir insan kahve aldığında oraya para atması gerekiyor ve herkes bunu biliyor, ama bu kişinin dürüstlüğüne bırakılıyor. Araştırmacılar bazı haftalar kutunun üstüne bir çiçek tablosu, bazı haftalar da bir çift göz tablosu asıyor. Bir çift gözün olduğu tablonun asılı olduğu haftalarda insanlar çiçek tablosunun olduğu haftalara göre 3 kat dürüst davranıp parayı kutuya atıyorlar.





Dayatılan Ayrımcılık

1968'de yapılan bir ayrımcılık deneyinde bir sınıftaki mavi gözlü çocuklarla koyu renkli gözlü çocuklar ayrıştırıldı. Çocuklara bilimsel olarak kahverengi gözlü çocukların mavi gözlü çocuklara göre daha üstün olduğu söylendi. Kahverengi gözlü çocukların onlardan üstünmüş gibi davranması(en utangaç olanların bile) sadece bir gün sürdü.









 Erkeklik Hissi

Erkekler kadınların önünde hayatlarını riske atabilecek hareketler yapmaya normalden daha çok meyilli oluyorlar. Bir araştırmaya göre güzel kadınların önünde erkek vücudu tehlikeli hareketler yapmak için cesaret veren testosteron hormonunu salgılıyor ve kadınları etkilemek için normalde yapmayacakları tehlikeli hareketleri bile yapıyorlar. Bu aynı zamanda ilk insanlardan kalan bir içgüdü.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Codex Gigas, Şeytan İncili

İzlandalıların Aralarında Yaşadığını Düşündükleri Cin Irkı: Huldufólk